Over liefde gesproken...

Over liefde gesproken...

Over Vertrouwen en Verbinding

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Tue, December 06, 2016 11:45:36

Ook de speech gezien van Jan Terlouw? De schrijver en oud-politicus hield in het televisieprogramma “De Wereld Draait Door” een pleidooi voor meer vertrouwen. De beleving waarmee hij sprak, emotioneerde mij nog het meest. De tranen stroomden over mijn wangen. Iemand met zo’n ervaring én leeftijd zou ook kunnen kiezen om zich terug te trekken in zijn privéleven. Dat doet hij niet. Hij voelt zich betrokken met de veranderende samenleving en vanuit deze verbinding sprak hij met bezieling over vertrouwen. En die boodschap kwam bij veel mensen binnen. Zo ook bij mij.

Ontspannen

Ik voelde zijn zorg en deel deze ook. Er is veel wantrouwen. Wantrouwen naar elkaar, naar de politiek. We vormen groepen, van waaruit we ons afsluiten voor anderen. En wat kunnen we toch snel oordelen over mensen die anders zijn dan wij. Maar wie is “wij” en wie is “zij”? Terlouw sprak nostalgisch over de touwtjes die vroeger uit de brievenbussen hingen. Ik ken ze uit mijn jeugd. Het touwtje uit de brievenbussen staat voor mij symbool voor de verbinding naar de buitenwereld. En daar ga ik voor. Als we elkaar leren kennen, durven verbinden met elkaar, is er meer vertrouwen. Of is het andersom? Ergens moeten we de vicieuze cirkel doorbreken. Stelt u zich eens voor, dat we elkaar meer zouden vertrouwen? Hoe zou dat zijn? Ik voel mijn schouders zakken bij de gedachte. Het leven zou gemakkelijker zijn, meer ontspannen. Toch?

Zelfkennis - zelfvertrouwen

Maar hoe kunnen we leren vertrouwen? Als u uzelf goed kent, weet wat u kunt, wat uw kwaliteiten en uw leerpunten zijn, geeft dat vertrouwen in uw “zelf”. Zo leidt zelfkennis tot zelfvertrouwen. En pas bij voldoende zelfvertrouwen is er een stevige basis om ook werkelijk de verbinding aan te gaan met anderen. Want…. wat kan er immers mis gaan? Als we zelfvertrouwen hebben, kunnen we onszelf zijn, grenzen stellen, voor onszelf opkomen, keuzes maken, actie ondernemen wanneer dat nodig is. Kortom goed voor onszelf zorgen onder alle omstandigheden.

Als we ervoor kiezen om met een open houding in het leven te staan en de ander werkelijk willen leren kennen, schept dat vertrouwen. Het grappige is dat als we zo steeds meer vertrouwen krijgen in anderen, we ook weer meer zelfvertrouwen krijgen. Voor sommigen klinkt dit misschien naïef, maar mij levert dat veel op. Een leven in verbinding met mijzelf, van waaruit ik anderen mag ontmoeten. Mooie contacten, bijzondere gesprekken. En natuurlijk wordt ook mijn vertrouwen weleens geschaad. Maar het leven is vallen, opstaan en weer doorgaan. Ik had iets te leren in vertrouwen en het groeit nog steeds.

Verbindende Communicatie

Ik hoop dat ik u met deze column heb bereikt met mijn boodschap over vertrouwen en verbinding. Om anderen te stimuleren in (zelf)vertrouwen en verbinding, geef ik een interactieve lezing over Verbindende Communicatie. Hoe vinden we elkaar in onze communicatie? Hoe bereiken we de ander met onze boodschap? Ik ga graag samen met u verder in gesprek. Van mens tot mens. Samen de wereld een stukje beter maken. Ik heb hoop, net als Jan Terlouw, dat we ons steeds meer, in vertrouwen, durven verbinden met elkaar. U ook?

De lezing is gratis. U bent zondag 11 december a.s. van harte welkom in de Bibliotheek van Lisse van 14.00-15.30u. Ik ontmoet u graag.Don't hurry, be happy!

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Mon, November 07, 2016 15:05:04

Op het raam naast mijn voordeur is deze tekst te lezen. Om een ieder eraan te herinneren dat we tijd mogen nemen. En mijzelf natuurlijk ook!

Ik had zelf altijd haast, en betrap me nog steeds weleens op de oude gewoonte dat ik het gaspedaal indruk, dingen te snel te wil, soms gehaaste beslissingen neem. Maar inmiddels heb ik ook ervaren wat het me brengt, als ik wel de tijd neem.

Innerlijk kompas

Als we onszelf de tijd gunnen, geeft dat ruimte om te luisteren naar wat er in ons leeft. In onze binnenwereld. Dan kunnen we steeds meer afstemmen op ons innerlijk kompas. En dat is nodig, want wat laten we ons toch vaak afleiden door de buitenwereld. Let maar eens op hoe u, zonder er bij na te denken, doet wat een ander van u vraagt. Dat klinkt heel behulpzaam. Maar daarbij kunnen we ook over onze eigen grenzen gaan. Door dingen te doen die niet passen bij wat we zelf willen, bij wie we werkelijk zijn. Zo kunnen de stemmen van anderen uw eigen innerlijke stem behoorlijk overschreeuwen.

En dan zijn er ook nog eens de stemmen uit het verleden. Misschien komt u uit een groot gezin, waarin de rust ontbrak, of had u een vader of moeder die regelmatig tegen u zei “schiet op”. Ook van die stemmen kunnen we echt last hebben in ons dagelijks leven. Ook kunnen deze stemmen uit het verleden u vasthouden aan hoe u het altijd heeft gedaan.

Hoe meer afstand er is tussen wat leeft in onze binnenwereld en wat we daarmee doen in de buitenwereld, hoe meer stress dat oplevert. Zo kan stress, bijvoorbeeld bij een burn out, een noodzakelijke herinnering zijn om weer terug te gaan naar onze essentie. Wie ben ik? Wat wil ik?

Alleen-tijd

Hoe belangrijk is het dan om tijd te nemen voor uzelf, uw ware zelf. De een doet dat aan het eind van de dag in stilte, in meditatie, de ander door een wandeling te maken of te schilderen. Hoeveel tijd gunt u zich om contact te maken met uw binnenwereld? Wat is uw manier van alleen-tijd? Kunt u aan uw partner aangeven dat u graag even alleen wil zijn? En als er iets aan u wordt gevraagd, kunt u zichzelf dan ook de ruimte geven? Aangeven aan de ander, dat u het nog niet weet en er later op terugkomt? Dat klinkt toch vrij eenvoudig en vooral ook heel ontspannen. Toch?

Toeval

Als we zo steeds meer afstemmen op wat leeft in ons hart en daar naar durven handelen, komt u in een flow, in de stroom van het leven. Dan leeft u het leven zoals dat bedoeld is voor u, dat afgestemd is op uw essentie. Én zult u steeds meer synchroniciteit in uw leven ontdekken. Dat dingen niet voor niets gebeuren. Mooie ontmoetingen, bijzondere gebeurtenissen op uw levenspad, precies op het juiste moment. Toeval bestaat niet. Nou, oké, soms. Een gezonde dosis nuchterheid geeft een stevige basis. Maar er is zoveel meer tussen hemel en aarde. Ga het ontdekken, op een simpele manier.

Geef uzelf tijd en laat uw leven zich ontvouwen…Ssssttt.... hoe ga jij om met stilte?

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Wed, October 19, 2016 12:58:11

Vandaag hebben we tijdens de meditatieles voor beginners geprobeerd de stilte op te zoeken en daarin aanwezig te zijn. De stilte in jeZELF. Want… pas in die stilte, kun je jezelf werkelijk ontmoeten. Dat klinkt eenvoudig, maar is echt niet zo gemakkelijk.

Hoe vaak zijn we niet ongemakkelijk als er stiltes vallen, als je met iemand in gesprek bent? En wat is jouw neiging als je helemaal gaat ontspannen, rustig gaat zitten en de stilte toelaat? Kun je überhaupt even alleen zijn? We hebben allemaal een eigen aangeleerd patroon, hoe we omgaan met ontspanning en stilte. Soms ontstaan er hele worstelingen, voordat we onszelf die ontspanning en stilte gunnen en “gewoon” kunnen “zijn”.

Patronen

Bij de een ontstaan er veel gedachtes over wat er allemaal nog gedaan moet worden (de denker), de ander kan sowieso niet stil zitten “hup, vooruit, werk aan de winkel” (de doener) en de ander voelt ieder pijntje in zijn lichaam of verzandt op andere wijze in “dit voelt niet goed” (de voeler). En natuurlijk zijn hier allerlei gradaties in te ontdekken. De een heeft geleerd dat ie altijd zijn best moet doen (gewoon “zijn” is dan opeens hard werken!) en de ander stemt bijvoorbeeld altijd eerst af op het gezelschap en kan pas rustig zitten, als de ander dat ook doet. Zo hebben we allemaal onze patronen.

Maar…. Dat is niet wie we werkelijk zijn. Tijdens de meditatieles ontdekken we onze patronen en pellen we laagje voor laagje af, om zo ons ware zelf te mogen ont-moeten. Dat is uiteindelijk waar het in dit leven omdraait. Je mag jezelf zijn, gewoon zoals je werkelijk bent.

Woensdag 16 november start weer een nieuwe reeks van 10 lessen “Mediteren kun je leren”. Je bent van harte welkom! Meer informatie: www.liefdewerk.info. Of bel me eerst om te weten of dit bij je past (06-22329846).

Ik wens jullie een mooie dag met momenten van ontspanning en stilte. Al zijn het slechts momenten van 5 minuten. Gun het jezelf, zoek jezelf weer op.

Namaste

AngelaAanwezig zijn

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Wed, October 05, 2016 15:24:36

Hoe moeilijk is het soms om echt aanwezig te zijn bij verdriet, boosheid of angst. Als deze emoties door ons heen razen, willen we er het liefst zo snel mogelijk vanaf!

En daar heeft een ieder zo zijn eigen strategie voor. Meestal hebben we dit onbewust geleerd vanuit het gezin waar we vandaan komen. Mijn strategie was “kleedje erover, gezellig”. Zo ging dat bij mij vroeger thuis. Over “moeilijke” dingen werd niet gesproken, we hadden het met elkaar vooral gezellig. Dat heeft zo zijn voordelen. Ik heb hetzelfde optimisme als mijn moeder, zie graag het positieve in de ander en in moeilijkere situaties is een veelgehoorde zin in mijn hoofd “hup, vooruit”. Een kwaliteit die mij inderdaad vooruit brengt in het leven. Maar… als ik dat teveel doe, ga ik volledig voorbij aan mijn eigen gevoelens.

Gezonde emoties

We geven verdriet, boosheid en angst vaak een negatief label. De meeste van ons hebben niet geleerd er bewust mee om te gaan. Maar deze emoties hebben ook een heel gezonde, helende werking. Verdriet is ook een emotie die ons de mogelijkheid geeft om verbinding te maken met wat leeft in ons hart. Als er hartenpijn is omdat we afscheid hebben moeten nemen van een dierbare, geeft verdriet ook de ruimte om, naast het verlies, ook de liefde voor diegene te ervaren. Zoals wordt gezegd “voor altijd in ons hart”. En zo is het. Boosheid heeft vaak te maken met grenzen. En, om niet in de valkuil te stappen om de schuld bij de ander te leggen, mogen we bij onszelf te rade gaan of we niet eerder onze grenzen hadden moeten aangeven. Boosheid kan zo dus aanzetten tot daadkracht. Bij angst komt er een alertheid in ons. We zijn alert op onze omgeving, op de ander, zodat we onszelf op tijd kunnen beschermen. Dat is een heel natuurlijke emotie, die goed van pas kan komen.

5 minuten

Als we handiger leren omgaan met deze emoties, voorkomen we dat deze zich opstapelen. Bij teveel boosheid kunnen we uithalen naar de mensen die dichtbij ons staan, die er vaak niets mee te maken hebben. Bovendien zeggen we in boosheid vaak dingen, waar we achteraf spijt van hebben. Bij teveel angst kunnen onze gedachten de overhand nemen. Dat kan zelfs zulke vormen aannemen dat we onszelf werkelijk verliezen. We zien en horen dingen die er niet zijn. En bij teveel verdriet, kunnen we overspoeld raken, er te lang in blijven hangen, waardoor we niet goed voor onszelf zorgen en uit balans raken.

Hoe gaat u om met boosheid, verdriet en angst? Als het er al is, probeer het er eens te laten zijn. Ervaar het, wees aanwezig bij deze emoties. Het brengt u terug naar de basis, naar wie u bent. Gun uzelf 5 minuten op een gemakkelijke stoel, in stilte, met de ogen gesloten. Voel de voeten op de grond, de rug tegen de leuning, bewust van de houding waarin u zit. Vervolgens ademt u een paar keer diep in en uit. Stel uzelf dan de volgende 3 vragen:

Hoe voel ik me nu op dit moment?

Wat zijn er nu voor gedachten?

Wat voel ik in mijn lichaam?

Door deze 3 vragen open aan uzelf te stellen, leert u om werkelijk aanwezig te zijn. Iedere emotie, gedachte, gevoel mag er zijn. Juist door er aandacht aan te geven, geeft het ruimte, een gevoel van ontspanning. Gun uzelf die 5 minuten en kom thuis, bij uzelf.Waar droomt u van?

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Wed, September 07, 2016 15:07:55

“I have a dream”. Meer dan 50 jaar geleden sprak Martin Luther King zijn droom uit van een wereld waarin mensen elkaar gelijkwaardig behandelen en niet beoordelen op afkomst of huidskleur. Ik krijg er nog steeds kippenvel van. De kracht achter zijn woorden is voelbaar. Hij had een droom. En u, heeft u een droom?

De droom van Martin Luther King was groot, een droom die de wereld moest veranderen. Het bracht de dominee steeds weer in beweging om dat te doen wat nodig was, om deze droom proberen te verwezenlijken. Stap voor stap.

We hebben allemaal dromen en doelen nodig, die ons in beweging houden. Iets om naartoe te leven zorgt ervoor dat de levensenergie in ons stroomt. En het verwezenlijken van deze dromen doet ons stralen! Maakt u tijd om te luisteren naar uw dromen? Om werkelijk te voelen wat leeft in uw hart?

Aan de slag

Gaat u er eens uitgebreid voor zitten. Wat wilt u graag doen in uw leven? Wat wilt u bereiken? Wilt u het roer omgooien en ander werk? Wilde u altijd al toneelspelen, paardrijden, een boek schrijven? Wilt u het contact met een familielid herstellen? Wilt u zich inzetten voor andere mensen? Wilt u….

We verliezen onze droom nogal eens uit het oog. Soms omdat andere dingen belangrijker lijken of andere mensen om aandacht vragen (en wij dat blijven geven). Houdt uw droom levend door het letterlijk een plek te geven in uw leven. Ga aan de slag met een vel papier en stiften en schrijf vervolgens uw droom, uw doel op papier. Plak het op een zichtbare plek in huis, zodat u regelmatig herinnerd wordt aan wat u te doen hebt. Op de kastdeur in mijn slaapkamer hangt zo’n vel papier. Eén doel op dat papier was ‘column’. Ik wil ook schrijven om zo andere mensen te stimuleren in hun persoonlijke ontwikkeling.

Stap voor stap

Wat houdt u nu nog tegen om uw droom te gaan verwezenlijken? Vaak hebben we een kritische stem in ons die vertelt “dat we het toch niet kunnen”, “dat het niet voor ons is weggelegd”. Ook “doe nou maar gewoon” of “wie ben jij om dat te doen” is een veelgehoorde innerlijke criticus! En wat kunnen we toch een last hebben van deze stemmen. Hoelang heeft u hier al naar geluisterd? Wat heeft u dat opgeleverd? Tijd om ze aan de kant te zetten en te luisteren naar de stem van uw hart! En durf gerust groots te dromen. De ervaring leert dat als u voor uw droom gaat staan en het deelt met anderen, er mensen op uw pad komen die u gaan helpen deze te realiseren.

En dan gewoon beginnen. Stap voor stap. Denk niet na één stap “ik krijg het nooit voor elkaar”. Vier iedere stap die u maakt, richting uw droom. Visualiseer regelmatig hoe het zou zijn als u uw doel heeft bereikt. Hoe zou dat zijn? Wat zou dat voor verandering brengen in uw leven? Ik gun u uw dromen. Weet u wat u te doen staat? Blijft het bij dromen? Of…..

Go! U kunt NU een eerste stap zetten. Denk vooral in mogelijkheden. Hoe kan het wél?! En loopt u toch vast? Deel uw droom met anderen, vraag hulp. Samen staan we sterk!Hooggevoeligheid

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Thu, August 25, 2016 16:51:27

Help, ik ben hooggevoelig!

Mijn zusje is weer teruggevlogen naar haar thuis in Nieuw-Zeeland. Langzaam maar zeker ben ik de indrukken van de week dat zij in Nederland was aan het verwerken. Ik heb meer tijd voor nodig… Dit laatste is een veelgehoorde “klacht” van mensen die hooggevoelig zijn.

Net als 1 op de 5 mensen heb ik deze eigenschap, die ervoor zorgt dat je gevoeliger bent voor prikkels. Je kunt meer horen, ruiken, voelen en zien dan de andere 80% van de bevolking en deze signalen worden op een dieper niveau verwerkt. HSP-ers (hoogsensitieve personen) denken vaak dieper na over de zin van het leven, oppervlakkige gesprekken zijn aan hen niet besteed. Ze voelen stemmingen van mensen om hen heen feilloos aan. Behalve deze prikkels van buiten zijn er prikkels van binnen. Zo zijn HSP-ers bijvoorbeeld gevoeliger voor pijn, medicatie, cafeïne en alcohol. Ik heb bij de tandarts altijd extra verdoving nodig, ik moet echt letten op wat ik eet en ik heb een hekel aan de kapper. Vroeger moest mijn vader mij al vasthouden, terwijl mijn moeder mijn haren waste.

Ben jij hooggevoelig? Het is belangrijk te ontdekken op welke manieren jij hooggevoelig bent, wanneer je er last van hebt, en hoe je er juist voordeel van hebt. Door meer inzicht te krijgen in jezelf, kun je bewust andere keuzes maken die passen bij jou. Het is niet de bedoeling dat je met je hooggevoeligheid, bang voor alle prikkels, in een hoekje wegkruipt. Je kunt van deze kwetsbaarheid een kracht maken!

Bewust van je lichaam

Doordat je stemmingen van mensen om je heen op kunt pikken, is het belangrijk om te kunnen scheiden wat bij jou hoort en wat bij de ander. Hoe doe je dat? Door meer bewust te worden van je eigen lichaam. Hier zijn oefeningen voor, die je werkelijk helpen bij het omgaan met je hooggevoeligheid. Als er veel drukte om je heen is, kun je je aandacht richten op je lichaam en je ademhaling. Zo verbind je je met je innerlijke stilte. En die heb je altijd bij je.

Kritische stem

Omdat signalen van buitenaf een diepe indruk achter kunnen laten, hebben HSP-ers vaak meer last van de “innerlijke criticus”. Dit is een stem van binnen, die ons vertelt dat we beter ons best moeten doen, dat we niets waard zijn enz. Een stem die ons niet altijd helpt om ontspannen, van binnenuit, te leven. Die kritische stem vertelt een ieder van ons iets anders. Het zijn meestal boodschappen uit onze jeugd. Je kunt daarmee leren omgaan. Zo zegt deze stem mij vaak: schiet op! En met mijn hooggevoeligheid heb ik toch echt meer tijd nodig…

Wil jij weten of je hooggevoelig bent? Doe de test op de website www.liefdewerk.info.Moeder en dochter

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Thu, August 11, 2016 18:35:07

Moeder en dochter

Het blijft een boeiende relatie, die tussen moeder en dochter. Niet altijd gemakkelijk! Hoe is/was uw relatie met uw moeder? Is er sprake van werkelijke verbinding?

Kunt u uw moeder werkelijk accepteren zoals zij is? Is/was er in de relatie ruimte om ontspannen uzelf te kunnen zijn? Ieder kind heeft behoefte aan onvoorwaardelijke liefde van zijn moeder. Het kan zijn dat die liefde tussen u en uw moeder ontbrak, of dat u dat als kind in ieder geval zo heeft gevoeld. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Uw moeder heeft misschien zelf geen liefde ontvangen van haar moeder, waardoor zij het zelf ook niet kon geven. Of er was zo’n groot verdriet in haar leven, dat er geen ruimte meer was voor iets anders. Denk aan het verlies van een kind of een geliefde. Hoe staat het met de verbinding in uw vrouwenlijn, de generaties van vrouwen waarvan u onderdeel uitmaakt?

Levensenergie

De vrouwenlijn staat voor de lijn van het leven. Bij een blokkade in deze lijn, als er geen verbinding is, en de liefde niet stroomt, kan dat onbewust een groot effect hebben in uw dagelijks leven. De levensenergie IN u kan dan ook niet stromen. Zit u regelmatig in de knoop met uw gevoelens en emoties? Kunt u nooit helemaal ontspannen uzelf zijn? Dan is het is belangrijk voor uw eigen heling om deze blokkade op te heffen. Dat kan ook als uw moeder bijvoorbeeld al lang geleden is overleden. Een eerste stap is om te erkennen dat u verdriet heeft om het gemis aan verbinding met uw moeder. Als u dat kunt toelaten, ontstaat er al meer ruimte.

Eert uw moeder

Een volgende stap is om vanuit deze ruimte uw moeder werkelijk te zien en haar te erkennen als uw moeder, die u het leven heeft geschonken. Om haar ook te zien als dochter van háár moeder. Zo kan er mededogen ontstaan voor wat de generaties vrouwen vóór u hebben meegemaakt in hun leven. Dan neemt u werkelijk uw plek in uw vrouwenlijn en kan dit verdrietige, soms boze, stuk in u worden geheeld.

Poeh….! Nu gaan er bij een aantal van u vast de haren overeind staan. “Voor mijn moeder buigen…. dat nooit!” Of: “Respect… voor haar? Na alles wat zij mij heeft aangedaan?” En ik kan mij uw pijn indenken. Maar pas als u dit gekwetste kind in u kunt omarmen, kunt u uzelf zijn. Dat geeft een ontspannen levenshouding en een stevige basis om van daaruit relaties aan te gaan met anderen. Je hebt dan niets van de ander nodig, omdat je zelf al heel bent. En vanuit die heelheid kun je er bewust, met heel je hart, voor kiezen om tijd door te brengen met die ander. En dat is onvoorwaardelijke liefde.

Oké

Na hard werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling, ben ik inmiddels oké met mijzelf. Met die stevige verbinding met mijzelf, kan ik nu ook liefde laten stromen naar mijn moeder. Gewoon zoals zij is. En zie ik haar in het licht van alle moeders voor haar. Een bijzondere lijn van vrouwen, waar mijn dochters zich nu ook onder scharen. Deze zomer ga ik kamperen met mijn jongste dochter van 14. Ze wil in haar eigen tentje slapen…. En dat zegt niets over onze verbinding!Je mag er zijn, gewoon zoals je bent

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Tue, July 12, 2016 22:36:34

Stelt u zich een wereld voor zonder oordeel, zonder hokjes, zonder raar of normaal, zonder goed of kwaad. Een wereld zonder angst, waarin we allemaal mensen zijn, gewoon zoals we zijn. Punt.

Een zin die veel mensen raakt: “Je mag er zijn, gewoon zoals je bent”. Vanwaar de ontroering? Misschien omdat we allemaal, niemand uitgezonderd, hier het meest behoefte aan hebben. Een vraag die raakt in het hart. Stel uzelf eens de vraag “mag ik er zijn, gewoon zoals ik ben?”. Dan kunnen er heel wat gedachten naar boven komen. Gedachten aan die kanten van uzelf die u graag anders zou willen zien. U vindt zich misschien te dik, u zou niet zo verlegen willen zijn, u zou graag succesvoller willen zijn in uw werk, u zou meer voor uzelf op willen komen, u zou gemakkelijker contact willen maken. U zou….

Zelfliefde

Wat een beperkende gedachten, op die eenvoudige vraag: “mag ik er zijn, gewoon zoals ik ben?”. Als we die donkere stukken van onszelf aangaan, die stukken willen zien die we wat minder fraai vinden, ontstaat de weg naar zelfliefde. Egoïstisch? Welnee! Als we van onszelf kunnen houden, gewoon zoals we zijn, blijken we ook meer in staat om, zonder angst, van anderen te houden.

Spiegels

Accepteren is niet gemakkelijk, maar wel de enige weg. Mag ‘die rare buurvrouw’ of ‘die vreemde buitenlander’ er zijn? Kun je werkelijk contact maken met je ernstig zieke moeder? Als jij jouw eigen anders zijn hebt geaccepteerd, niet bang bent om buiten de groep te vallen, kun je ‘die rare buurvrouw’ of ‘die vreemde buitenlander’ ook accepteren zoals ze zijn. Als je je eigen angst om ziek te zijn of dood te gaan hebt aangekeken, kun je ook gemakkelijker contact maken met mensen die ernstig ziek zijn. En zo zijn we spiegels voor elkaar.

Alle mensen en situaties waar we bang voor zijn buiten ons, spiegelen waar we bang voor zijn van binnen. Ga maar eens na, of er mensen in je omgeving zijn op wie je sterk reageert. Die je boos maken, irriteren, frustreren of bang maken. En probeer dan eens diep van binnen te kijken wat het is IN jou dat zo reageert. Het heeft niets te maken met de ander. Dat zijn slechts raadgevers voor je. Ze kunnen je de weg wijzen naar binnen.

Liefdewerk

Dus, dank je wel, lieve mensen, die mij boos hebben gemaakt, gefrustreerd, verdriet hebben gedaan. Jullie hebben mij ergens op gewezen. Iets in mij wat ik nog moest zien en doorvoelen om zo mijn eigen heelheid weer te ontdekken. In de kern zijn we allemaal al heel, zijn we precies goed, gewoon zoals we zijn. Het is niet gemakkelijk, maar zullen we samen stappen zetten om meer vanuit ons hart te leven in plaats vanuit ons hoofd? Samen werken aan een wereld waarin we allemaal mensen zijn, gewoon zoals we zijn? Er is werk aan de winkel! Ik noem het liefdewerk.Next »