Over liefde gesproken...

Over liefde gesproken...

Boosheid

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Sat, September 27, 2014 13:12:03

Boosheid is een gezonde emotie. Toch is het ook een emotie, die voor veel mensen moeilijk te hanteren is. En heeft boosheid ook een plek in de liefde? Hoe verhoudt zich dat? Als iemand heel boos op je wordt, kun je dat ervaren alsof je afgewezen wordt. Als je van iemand houdt, wil je die niet kwetsen. Is boosheid toegestaan in de liefde?

Uit een onderzoek is gebleken dat er vier soorten gebeurtenissen zijn, die tot boosheid leiden:

- als je onheus bejegend wordt (onterechte kritiek bijvoorbeeld)

- als je immoreel gedrag tegenkomt (leugens, diefstal etc.)

- als je geconfronteerd wordt met onbekwaamheid

- als iemand geen respect voor je heeft.

Als je dit bovenstaande leest, heeft boosheid een functie. Anderen gaan over jouw grenzen heen, met boosheid geef je daarbij je grenzen aan. Je komt op voor jezelf of voor anderen, die daar zelf niet toe in staat zijn. Maar hoe doe je dat in de liefde? Als je partner over jouw grenzen heen gaat, hoe geef je die grenzen dan aan? In je boosheid komen de woorden er vaak verkeerd uit en discussies kunnen escaleren als beide partners in hun boosheid blijven steken.

Allereerst heeft boosheid ook een fysieke reactie. Het is als een energie die zich opstapelt in je lichaam. Het is beter om deze te ontladen, voordat je met je partner in gesprek gaat. Stamp met je voeten, ren een rondje, sla op een kussen of schreeuw het uit. Dit alles in je eentje, of samen met je coach. In ieder geval in een veilige omgeving. Zo is de ergste energie ontladen en kun je daarna, meestal, rustiger en respectvol met elkaar in gesprek gaan.

Hoe ga je dan in gesprek met je partner? Je kunt daar "geweldloze communicatie" bij toepassen. Dit is de methode:

Stel eerst vast wat er feitelijk gebeurt. Vertel daarbij hoe JIJ je voelt bij de situatie, wat het met JOU doet. Vervolgens geef je aan hoe je het WEL zou willen (stap niet in de valkuil door aan te geven wat je niet leuk vindt, wat je niet wilt!). En besluit met idee├źn, suggesties wat jij/jullie daaraan zouden kunnen doen (ja, ook jij hebt je eigen aandeel hierin!).

Zo is er een gezonde basis voor een opbouwend gesprek tussen partners. Een gesprek zonder veroordeling ("ja, maar jij bent...."). Dit geeft openheid naar je partner toe, zodat deze op een zelfde manier zijn gevoelens kan uiten.

Geweldloze communicatie en een opbouwend gesprek... En waar is dan je boosheid? Je boosheid heeft je getriggerd, je aangezet om het gesprek aan te gaan met je partner. De boosheid maakt je bewust van grenzen, van jouw eigen gedrag en van het gedrag van je partner. Het is een uiting van gevoelens en kennelijk is de liefde voor de ander het je waard, om de strijd aan te gaan. Om opnieuw verbinding te maken. Dat laat de liefde weer stromen...

Als je in een relatie zit, waarbij er veel verbaal geweld is tussen jullie, is het niet gemakkelijk om dit patroon te doorbreken. Je kunt de methode van tevoren bespreken, zodat jullie er op gelijk niveau in staan. Als je de strijdbijl echt wilt begraven, maar niet "alles voor zoete koek wilt slikken", werkt het.... echt! Veel succes!