Over liefde gesproken...

Over liefde gesproken...

Je mag er zijn, gewoon zoals je bent

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Tue, July 12, 2016 22:36:34

Stelt u zich een wereld voor zonder oordeel, zonder hokjes, zonder raar of normaal, zonder goed of kwaad. Een wereld zonder angst, waarin we allemaal mensen zijn, gewoon zoals we zijn. Punt.

Een zin die veel mensen raakt: “Je mag er zijn, gewoon zoals je bent”. Vanwaar de ontroering? Misschien omdat we allemaal, niemand uitgezonderd, hier het meest behoefte aan hebben. Een vraag die raakt in het hart. Stel uzelf eens de vraag “mag ik er zijn, gewoon zoals ik ben?”. Dan kunnen er heel wat gedachten naar boven komen. Gedachten aan die kanten van uzelf die u graag anders zou willen zien. U vindt zich misschien te dik, u zou niet zo verlegen willen zijn, u zou graag succesvoller willen zijn in uw werk, u zou meer voor uzelf op willen komen, u zou gemakkelijker contact willen maken. U zou….

Zelfliefde

Wat een beperkende gedachten, op die eenvoudige vraag: “mag ik er zijn, gewoon zoals ik ben?”. Als we die donkere stukken van onszelf aangaan, die stukken willen zien die we wat minder fraai vinden, ontstaat de weg naar zelfliefde. Egoïstisch? Welnee! Als we van onszelf kunnen houden, gewoon zoals we zijn, blijken we ook meer in staat om, zonder angst, van anderen te houden.

Spiegels

Accepteren is niet gemakkelijk, maar wel de enige weg. Mag ‘die rare buurvrouw’ of ‘die vreemde buitenlander’ er zijn? Kun je werkelijk contact maken met je ernstig zieke moeder? Als jij jouw eigen anders zijn hebt geaccepteerd, niet bang bent om buiten de groep te vallen, kun je ‘die rare buurvrouw’ of ‘die vreemde buitenlander’ ook accepteren zoals ze zijn. Als je je eigen angst om ziek te zijn of dood te gaan hebt aangekeken, kun je ook gemakkelijker contact maken met mensen die ernstig ziek zijn. En zo zijn we spiegels voor elkaar.

Alle mensen en situaties waar we bang voor zijn buiten ons, spiegelen waar we bang voor zijn van binnen. Ga maar eens na, of er mensen in je omgeving zijn op wie je sterk reageert. Die je boos maken, irriteren, frustreren of bang maken. En probeer dan eens diep van binnen te kijken wat het is IN jou dat zo reageert. Het heeft niets te maken met de ander. Dat zijn slechts raadgevers voor je. Ze kunnen je de weg wijzen naar binnen.

Liefdewerk

Dus, dank je wel, lieve mensen, die mij boos hebben gemaakt, gefrustreerd, verdriet hebben gedaan. Jullie hebben mij ergens op gewezen. Iets in mij wat ik nog moest zien en doorvoelen om zo mijn eigen heelheid weer te ontdekken. In de kern zijn we allemaal al heel, zijn we precies goed, gewoon zoals we zijn. Het is niet gemakkelijk, maar zullen we samen stappen zetten om meer vanuit ons hart te leven in plaats vanuit ons hoofd? Samen werken aan een wereld waarin we allemaal mensen zijn, gewoon zoals we zijn? Er is werk aan de winkel! Ik noem het liefdewerk.