Over liefde gesproken...

Over liefde gesproken...

Moeder en dochter

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Thu, August 11, 2016 18:35:07

Moeder en dochter

Het blijft een boeiende relatie, die tussen moeder en dochter. Niet altijd gemakkelijk! Hoe is/was uw relatie met uw moeder? Is er sprake van werkelijke verbinding?

Kunt u uw moeder werkelijk accepteren zoals zij is? Is/was er in de relatie ruimte om ontspannen uzelf te kunnen zijn? Ieder kind heeft behoefte aan onvoorwaardelijke liefde van zijn moeder. Het kan zijn dat die liefde tussen u en uw moeder ontbrak, of dat u dat als kind in ieder geval zo heeft gevoeld. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Uw moeder heeft misschien zelf geen liefde ontvangen van haar moeder, waardoor zij het zelf ook niet kon geven. Of er was zo’n groot verdriet in haar leven, dat er geen ruimte meer was voor iets anders. Denk aan het verlies van een kind of een geliefde. Hoe staat het met de verbinding in uw vrouwenlijn, de generaties van vrouwen waarvan u onderdeel uitmaakt?

Levensenergie

De vrouwenlijn staat voor de lijn van het leven. Bij een blokkade in deze lijn, als er geen verbinding is, en de liefde niet stroomt, kan dat onbewust een groot effect hebben in uw dagelijks leven. De levensenergie IN u kan dan ook niet stromen. Zit u regelmatig in de knoop met uw gevoelens en emoties? Kunt u nooit helemaal ontspannen uzelf zijn? Dan is het is belangrijk voor uw eigen heling om deze blokkade op te heffen. Dat kan ook als uw moeder bijvoorbeeld al lang geleden is overleden. Een eerste stap is om te erkennen dat u verdriet heeft om het gemis aan verbinding met uw moeder. Als u dat kunt toelaten, ontstaat er al meer ruimte.

Eert uw moeder

Een volgende stap is om vanuit deze ruimte uw moeder werkelijk te zien en haar te erkennen als uw moeder, die u het leven heeft geschonken. Om haar ook te zien als dochter van háár moeder. Zo kan er mededogen ontstaan voor wat de generaties vrouwen vóór u hebben meegemaakt in hun leven. Dan neemt u werkelijk uw plek in uw vrouwenlijn en kan dit verdrietige, soms boze, stuk in u worden geheeld.

Poeh….! Nu gaan er bij een aantal van u vast de haren overeind staan. “Voor mijn moeder buigen…. dat nooit!” Of: “Respect… voor haar? Na alles wat zij mij heeft aangedaan?” En ik kan mij uw pijn indenken. Maar pas als u dit gekwetste kind in u kunt omarmen, kunt u uzelf zijn. Dat geeft een ontspannen levenshouding en een stevige basis om van daaruit relaties aan te gaan met anderen. Je hebt dan niets van de ander nodig, omdat je zelf al heel bent. En vanuit die heelheid kun je er bewust, met heel je hart, voor kiezen om tijd door te brengen met die ander. En dat is onvoorwaardelijke liefde.

Oké

Na hard werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling, ben ik inmiddels oké met mijzelf. Met die stevige verbinding met mijzelf, kan ik nu ook liefde laten stromen naar mijn moeder. Gewoon zoals zij is. En zie ik haar in het licht van alle moeders voor haar. Een bijzondere lijn van vrouwen, waar mijn dochters zich nu ook onder scharen. Deze zomer ga ik kamperen met mijn jongste dochter van 14. Ze wil in haar eigen tentje slapen…. En dat zegt niets over onze verbinding!