Over liefde gesproken...

Over liefde gesproken...

Over Vertrouwen en Verbinding

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Tue, December 06, 2016 11:45:36

Ook de speech gezien van Jan Terlouw? De schrijver en oud-politicus hield in het televisieprogramma “De Wereld Draait Door” een pleidooi voor meer vertrouwen. De beleving waarmee hij sprak, emotioneerde mij nog het meest. De tranen stroomden over mijn wangen. Iemand met zo’n ervaring én leeftijd zou ook kunnen kiezen om zich terug te trekken in zijn privéleven. Dat doet hij niet. Hij voelt zich betrokken met de veranderende samenleving en vanuit deze verbinding sprak hij met bezieling over vertrouwen. En die boodschap kwam bij veel mensen binnen. Zo ook bij mij.

Ontspannen

Ik voelde zijn zorg en deel deze ook. Er is veel wantrouwen. Wantrouwen naar elkaar, naar de politiek. We vormen groepen, van waaruit we ons afsluiten voor anderen. En wat kunnen we toch snel oordelen over mensen die anders zijn dan wij. Maar wie is “wij” en wie is “zij”? Terlouw sprak nostalgisch over de touwtjes die vroeger uit de brievenbussen hingen. Ik ken ze uit mijn jeugd. Het touwtje uit de brievenbussen staat voor mij symbool voor de verbinding naar de buitenwereld. En daar ga ik voor. Als we elkaar leren kennen, durven verbinden met elkaar, is er meer vertrouwen. Of is het andersom? Ergens moeten we de vicieuze cirkel doorbreken. Stelt u zich eens voor, dat we elkaar meer zouden vertrouwen? Hoe zou dat zijn? Ik voel mijn schouders zakken bij de gedachte. Het leven zou gemakkelijker zijn, meer ontspannen. Toch?

Zelfkennis - zelfvertrouwen

Maar hoe kunnen we leren vertrouwen? Als u uzelf goed kent, weet wat u kunt, wat uw kwaliteiten en uw leerpunten zijn, geeft dat vertrouwen in uw “zelf”. Zo leidt zelfkennis tot zelfvertrouwen. En pas bij voldoende zelfvertrouwen is er een stevige basis om ook werkelijk de verbinding aan te gaan met anderen. Want…. wat kan er immers mis gaan? Als we zelfvertrouwen hebben, kunnen we onszelf zijn, grenzen stellen, voor onszelf opkomen, keuzes maken, actie ondernemen wanneer dat nodig is. Kortom goed voor onszelf zorgen onder alle omstandigheden.

Als we ervoor kiezen om met een open houding in het leven te staan en de ander werkelijk willen leren kennen, schept dat vertrouwen. Het grappige is dat als we zo steeds meer vertrouwen krijgen in anderen, we ook weer meer zelfvertrouwen krijgen. Voor sommigen klinkt dit misschien naïef, maar mij levert dat veel op. Een leven in verbinding met mijzelf, van waaruit ik anderen mag ontmoeten. Mooie contacten, bijzondere gesprekken. En natuurlijk wordt ook mijn vertrouwen weleens geschaad. Maar het leven is vallen, opstaan en weer doorgaan. Ik had iets te leren in vertrouwen en het groeit nog steeds.

Verbindende Communicatie

Ik hoop dat ik u met deze column heb bereikt met mijn boodschap over vertrouwen en verbinding. Om anderen te stimuleren in (zelf)vertrouwen en verbinding, geef ik een interactieve lezing over Verbindende Communicatie. Hoe vinden we elkaar in onze communicatie? Hoe bereiken we de ander met onze boodschap? Ik ga graag samen met u verder in gesprek. Van mens tot mens. Samen de wereld een stukje beter maken. Ik heb hoop, net als Jan Terlouw, dat we ons steeds meer, in vertrouwen, durven verbinden met elkaar. U ook?

De lezing is gratis. U bent zondag 11 december a.s. van harte welkom in de Bibliotheek van Lisse van 14.00-15.30u. Ik ontmoet u graag.