Over liefde gesproken...

Over liefde gesproken...

Wie ben IK?

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Tue, October 06, 2015 19:03:08

Wie ben IK?

In deze tijd gaan steeds meer mensen op zoek naar wie ze nu werkelijk zijn. Ook jonge mensen houden zich bezig met deze levensvraag. Want wie ben IK nu eigenlijk?

Vaak komt deze vraag naar boven in een persoonlijke crisis. Dat kan tijdens een rouwproces zijn, een burn out of bijvoorbeeld na het beëindigen van een relatie. Geen gemakkelijke fasen in ons leven, maar juist deze fasen bieden ons de gelegenheid voor persoonlijke ontwikkeling.

Ben je wat je doet? Als dat heel belangrijk voor je is, kun je je gaan vereenzelvigen met je werk. Als dat werk dan wegvalt, bijvoorbeeld bij een ontslag of het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, valt gevoelsmatig weg wie je denkt te zijn. Wie ben je zonder dat werk?

Ben je met wie je bent? Ben je vooral de partner van…., de dochter van….. Natuurlijk hebben we allemaal dit soort rollen in ons leven. Maar als je denkt dat dat is wie je BENT, dan kom je bedrogen uit na het beëindigen van een relatie. Om die reden raken veel mensen na een scheiding in een diepe crisis. Je mag jezelf opnieuw gaan uitvinden, want wie ben je zónder je partner?

Ben je hoe je doet? Vaak hoor ik mensen zeggen “zo ben ik nou eenmaal”. Niets is minder waar. We gedragen ons vaak op een manier zoals anderen dat graag van ons zien of wat we denken dat van ons wordt verwacht. Meestal is dit ook gedrag dat we hebben aangeleerd in onze jeugd. Een voorbeeld. Kom je uit een groot gezin en was je oudste kind, dan heb je wellicht nog steeds een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dan vind je het misschien niet gemakkelijk om hulp te vragen of om ook dingen aan anderen over te laten. Een ander voorbeeld. Heb je als kind je vader of moeder verloren, dan heb je misschien al op jonge leeftijd geleerd om voor jezelf te zorgen. Het zou kunnen zijn dat je het dan ook moeilijk vindt om je te binden in een relatie, omdat degene van wie je houdt, je zomaar kan verlaten. Als je als kind werd verteld “jongens horen niet te huilen”, slik je misschien nog steeds je tranen in en vind je het moeilijk om je gevoelens te uiten.

Door je bewust te worden van hoe je houding en gedrag is beïnvloed door het gezin waar je vandaan komt. kun je keuzes maken om het anders te doen. Nieuw gedrag aanleren is spannend en niet altijd gemakkelijk. Maar als je gaat merken wat het je oplevert, smaakt het naar meer. Succeservaringen zijn nodig om je verder te stimuleren in je persoonlijke groei.

Als je weer verbinding kunt maken met wie je WERKELIJK bent, kun je van binnenuit gaan leven en keuzes maken die passen bij jouw ware zelf.

De zoektocht naar wie je bent is een mooie weg terug naar hoe je hier ooit kwam. En dat is persoonlijke ont-wikkeling.

Wilt u reageren? Dat kan via angela@liefdewerk.info.