Over liefde gesproken...

Over liefde gesproken...

Liefde

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Tue, December 08, 2015 12:02:35

Wat zou liefde doen?

Een vraag die ik mezelf vaak stel bij moeilijke keuzes en in lastige situaties. We kunnen geneigd zijn om te leven vanuit angst, zeker in deze tijd. Maar liefde blijkt altijd het juiste antwoord te zijn.

Ik had een gesprek met mijn moeder over relatieperikelen, waarop zij de wijze woorden uitsprak “liefde is een raar ding”. Maar wat maakt het nou eigenlijk zo raar? In een verliefdheid gebeuren soms rare dingen. Het hoofd slaat op hol, het hart maakt sprongetjes, vlinders fladderen in je buik. Ons hele lichaam krijgt een energieboost. Al die energie vindt ook een weg naar buiten, we doen dingen die mensen om ons heen niet van ons verwachten. Eigenlijk volgen we dan “gewoon” ons hart. En even niet ons denken, wat meestal het geval is.

Ons ego opzij schuiven

In de liefde leren we rekening houden met elkaar, elkaar stimuleren en werkelijk liefhebben. We maken verbinding met elkaar vanuit het hart. Bij een meningsverschil is het soms lastig om in die verbinding te blijven. We verliezen onszelf of de ander uit het oog, door wat we denken dat we willen. We vergeten naar ons hart te luisteren. Als we durven buigen voor elkaar, ons ego opzij schuiven, kunnen we de liefdesrelatie koesteren. Geen gemakkelijke klus! Er is dapperheid voor nodig om werkelijk toe te laten dat een liefdesrelatie je hart opent. Durf kwetsbaar te zijn en het zal je leven veranderen. Want dat is wat liefde met je doet.

Hoe praten we over elkaar?

Wat kan liefde nog meer doen, nu we in het nieuws worden geconfronteerd met veel geweld in de wereld? Het gevaar bestaat dat we kunnen gaan leven vanuit angst. Ons denken slaat op hol en er is nog maar weinig ruimte voor het hart. Wat kan ik, in mijn leven, aan de huidige toestand in de wereld veranderen? Ik probeer zo weinig mogelijk geweld toe te voegen aan de wereld, door in mijn eigen persoonlijke leven zo geweldloos mogelijk te leven. Hoe? Denk eens aan het contact met familie, collega’s, de mensen die u zomaar ontmoet op straat. Hoe praten we met elkaar? En hoe praten we over elkaar? Kan dat ook met wat minder geweld?

De volgende keer dat u in een moeilijke situatie bent of een lastige keuze te maken hebt, haal dan eens diep adem, dat geeft ruimte aan het hart. En stel uzelf de vraag “wat zou liefde doen? “. Ik weet zeker dat u dan in uw hart het juiste antwoord weet. Durf er naar te handelen. Volg uw hart!