Over liefde gesproken...

Over liefde gesproken...

Burn-out, een cadeau!

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Mon, April 25, 2016 09:55:51

Burn-out, een cadeau!

Fysiek en geestelijk uitgeput. Een werknemer met een burn-out zit gemiddeld 6 maanden thuis, maar het kan zelfs een paar jaar duren voor men volledig is hersteld. Iets waar niemand op zit te wachten, toch? Of is een burn-out een lang verwacht cadeau, dat je eindelijk mag uitpakken?

Een burn-out brengt veel psychische klachten met zich mee. Je kunt je minder goed concentreren, bent besluiteloos, snel boos. Je bent gevoeliger voor prikkels en er is vaak sprake van angst en paniek. Lichamelijk komt een burn-out tot uiting in lusteloosheid, vermoeidheid, verhoogde ademhaling, spanningsklachten en spierpijn. En dit is slechts een zeer verkorte lijst. Het is een verwarrende periode, waarin je jezelf niet meer herkent. Dat brengt veel onzekerheid met zich mee. Dat is toch geen kado? En zeker niet een om uit te pakken. Zo’n cadeau hou je liever buiten de deur!

Roep van de ziel

Toch kan juist zo’n moeilijke fase in je leven je iets moois brengen. Het biedt een kans tot ongewoon snelle persoonlijke groei. Als je bereid bent om werkelijk diep naar binnen te kijken, leer je weer ontdekken wie je werkelijk bent. Het vergt moed om zorgvuldig jezelf en je leven onder de loep te nemen. Want dat een burn-out zelden alleen met werk te maken heeft, staat als een paal boven water. Het is slechts de bekende druppel. Het systeem van je lichaam en geest slaat niet voor niets op tilt. Het is een dringende roep van de ziel. De ziel die al vaker om aandacht heeft gevraagd, maar die tot dan toe werd genegeerd. En dan is er maar één optie. Een complete shut down van het systeem: de burn-out.

Iets laten liggen

Laat je niet verleiden om je aandacht te richten op de symptomen van de burn-out. En omdat die zo nadrukkelijk aanwezig zijn, biedt dat een uitdaging. Maar er ligt een veel belangrijkere boodschap onder die symptomen. We hebben te lang gedaan wat anderen van ons verwachten. We zijn het leven gaan leiden van een ander. En zo hebben we iets laten liggen. Iets heel kostbaars. Ons unieke zelf, met heel eigen kwaliteiten en verlangens.

Godsgeschenk

Zit u zelf in een burn-out? Gefeliciteerd. Pak uit dat cadeau. Er is er maar één zoals u. Ga op onderzoek uit en vindt weer uw pad. Een pad dat leidt naar een leven dat past bij uw unieke zelf. Laat niets of niemand meer in de weg staan. Egoïstisch? Integendeel! Pas dan stroomt de liefde in u, zodat die kan overstromen naar de mensen om u heen en in al de dingen die u doet. De ziel wordt dan gekend in zijn verlangen en hoeft niet meer te roepen. De ziel komt tot rust en het systeem komt weer op gang. De energie zal stromen, wanneer u in verbinding met hart en ziel leeft. Ik noem een burn-out een godsgeschenk.