Over liefde gesproken...

Over liefde gesproken...

Leven zonder angst

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Sun, May 15, 2016 20:29:26

Hoe zou het zijn om onze angst onder ogen te zien? Risico’s te nemen? Onze dromen na te streven en onze wensen in vervulling te laten gaan?

Vroeger was ik bang in het donker en om mezelf voor gek te zetten, maar vooral bang om er niet bij te horen. Ik ben opgegroeid in een groot gezin als “vreemde eend in de bijt”, waar weinig ruimte was voor zachtheid en kwetsbaarheid. Als middelste kind leerde ik vooral mezelf aan te passen, terwijl er diep van binnen ook die drang was om mezelf, die “vreemde eend”, te mogen zijn. Deze dualiteit heeft heel wat innerlijke strijd opgeleverd. Ik overleefde door mijn hart veelal te sluiten, veel dingen in mijn leven alleen te doen en naar buiten toe sterk te zijn.

Het is oké als je soms bang bent

Tot ik na mijn scheiding mezelf tegenkwam. Ik kreeg angstaanvallen. Ik, de Angela, die altijd sterk was? Zelfs mijn moeder herkende mij in deze periode niet. Ik had mijn angsten zolang onderdrukt, dat die nu in volle hevigheid naar buiten kwamen. Ik leerde mijzelf beter kennen en toe te staan dat het oké is als je soms bang bent. En juist door ze toe te laten, verdwenen de angstaanvallen net zo snel uit mijn leven als ze kwamen. Ik kijk nu met grote dankbaarheid terug op deze periode. Het heeft me veel gebracht.

Kiezen voor liefde

Ik leerde een belangrijke levensles: om emoties toe te laten. Niet alleen blijdschap, maar ook angst en boosheid mag er zijn. Het komt voorbij, je kunt er iets van leren en vervolgens mag je het ook weer loslaten. Ben ik zonder angst? Nee, nog niet helemaal. Ik merk dat ik in de liefde nog steeds mijn lessen te leren heb. Degene die ik het meest liefheb, kan mij in het diepst van mijn hart raken. Dan ontstaat even de neiging om me af te sluiten, en terug te gaan naar “sterk en alleen”. Maar ik ben me er nu van bewust, sta mezelf toe dat ik soms bang ben, en kies toch weer opnieuw voor de verbinding met hem, voor de liefde.

U kunt uw angsten niet zomaar, in één keer, opzij zetten. Maar gun het uzelf om ze stap voor stap te onderzoeken. Wat is het dat u tot nu toe tegenhoudt om voluit, zonder angst, te leven? Uzelf en anderen lief te hebben? Uw dromen waar te maken? Ik neem met minder geen genoegen. En u?