Over liefde gesproken...

Over liefde gesproken...

Hooggevoeligheid

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Thu, August 25, 2016 16:51:27

Help, ik ben hooggevoelig!

Mijn zusje is weer teruggevlogen naar haar thuis in Nieuw-Zeeland. Langzaam maar zeker ben ik de indrukken van de week dat zij in Nederland was aan het verwerken. Ik heb meer tijd voor nodig… Dit laatste is een veelgehoorde “klacht” van mensen die hooggevoelig zijn.

Net als 1 op de 5 mensen heb ik deze eigenschap, die ervoor zorgt dat je gevoeliger bent voor prikkels. Je kunt meer horen, ruiken, voelen en zien dan de andere 80% van de bevolking en deze signalen worden op een dieper niveau verwerkt. HSP-ers (hoogsensitieve personen) denken vaak dieper na over de zin van het leven, oppervlakkige gesprekken zijn aan hen niet besteed. Ze voelen stemmingen van mensen om hen heen feilloos aan. Behalve deze prikkels van buiten zijn er prikkels van binnen. Zo zijn HSP-ers bijvoorbeeld gevoeliger voor pijn, medicatie, cafeïne en alcohol. Ik heb bij de tandarts altijd extra verdoving nodig, ik moet echt letten op wat ik eet en ik heb een hekel aan de kapper. Vroeger moest mijn vader mij al vasthouden, terwijl mijn moeder mijn haren waste.

Ben jij hooggevoelig? Het is belangrijk te ontdekken op welke manieren jij hooggevoelig bent, wanneer je er last van hebt, en hoe je er juist voordeel van hebt. Door meer inzicht te krijgen in jezelf, kun je bewust andere keuzes maken die passen bij jou. Het is niet de bedoeling dat je met je hooggevoeligheid, bang voor alle prikkels, in een hoekje wegkruipt. Je kunt van deze kwetsbaarheid een kracht maken!

Bewust van je lichaam

Doordat je stemmingen van mensen om je heen op kunt pikken, is het belangrijk om te kunnen scheiden wat bij jou hoort en wat bij de ander. Hoe doe je dat? Door meer bewust te worden van je eigen lichaam. Hier zijn oefeningen voor, die je werkelijk helpen bij het omgaan met je hooggevoeligheid. Als er veel drukte om je heen is, kun je je aandacht richten op je lichaam en je ademhaling. Zo verbind je je met je innerlijke stilte. En die heb je altijd bij je.

Kritische stem

Omdat signalen van buitenaf een diepe indruk achter kunnen laten, hebben HSP-ers vaak meer last van de “innerlijke criticus”. Dit is een stem van binnen, die ons vertelt dat we beter ons best moeten doen, dat we niets waard zijn enz. Een stem die ons niet altijd helpt om ontspannen, van binnenuit, te leven. Die kritische stem vertelt een ieder van ons iets anders. Het zijn meestal boodschappen uit onze jeugd. Je kunt daarmee leren omgaan. Zo zegt deze stem mij vaak: schiet op! En met mijn hooggevoeligheid heb ik toch echt meer tijd nodig…

Wil jij weten of je hooggevoelig bent? Doe de test op de website www.liefdewerk.info.