Over liefde gesproken...

Over liefde gesproken...

Aanwezig zijn

BespiegelingenPosted by LiefdeWerk Wed, October 05, 2016 15:24:36

Hoe moeilijk is het soms om echt aanwezig te zijn bij verdriet, boosheid of angst. Als deze emoties door ons heen razen, willen we er het liefst zo snel mogelijk vanaf!

En daar heeft een ieder zo zijn eigen strategie voor. Meestal hebben we dit onbewust geleerd vanuit het gezin waar we vandaan komen. Mijn strategie was “kleedje erover, gezellig”. Zo ging dat bij mij vroeger thuis. Over “moeilijke” dingen werd niet gesproken, we hadden het met elkaar vooral gezellig. Dat heeft zo zijn voordelen. Ik heb hetzelfde optimisme als mijn moeder, zie graag het positieve in de ander en in moeilijkere situaties is een veelgehoorde zin in mijn hoofd “hup, vooruit”. Een kwaliteit die mij inderdaad vooruit brengt in het leven. Maar… als ik dat teveel doe, ga ik volledig voorbij aan mijn eigen gevoelens.

Gezonde emoties

We geven verdriet, boosheid en angst vaak een negatief label. De meeste van ons hebben niet geleerd er bewust mee om te gaan. Maar deze emoties hebben ook een heel gezonde, helende werking. Verdriet is ook een emotie die ons de mogelijkheid geeft om verbinding te maken met wat leeft in ons hart. Als er hartenpijn is omdat we afscheid hebben moeten nemen van een dierbare, geeft verdriet ook de ruimte om, naast het verlies, ook de liefde voor diegene te ervaren. Zoals wordt gezegd “voor altijd in ons hart”. En zo is het. Boosheid heeft vaak te maken met grenzen. En, om niet in de valkuil te stappen om de schuld bij de ander te leggen, mogen we bij onszelf te rade gaan of we niet eerder onze grenzen hadden moeten aangeven. Boosheid kan zo dus aanzetten tot daadkracht. Bij angst komt er een alertheid in ons. We zijn alert op onze omgeving, op de ander, zodat we onszelf op tijd kunnen beschermen. Dat is een heel natuurlijke emotie, die goed van pas kan komen.

5 minuten

Als we handiger leren omgaan met deze emoties, voorkomen we dat deze zich opstapelen. Bij teveel boosheid kunnen we uithalen naar de mensen die dichtbij ons staan, die er vaak niets mee te maken hebben. Bovendien zeggen we in boosheid vaak dingen, waar we achteraf spijt van hebben. Bij teveel angst kunnen onze gedachten de overhand nemen. Dat kan zelfs zulke vormen aannemen dat we onszelf werkelijk verliezen. We zien en horen dingen die er niet zijn. En bij teveel verdriet, kunnen we overspoeld raken, er te lang in blijven hangen, waardoor we niet goed voor onszelf zorgen en uit balans raken.

Hoe gaat u om met boosheid, verdriet en angst? Als het er al is, probeer het er eens te laten zijn. Ervaar het, wees aanwezig bij deze emoties. Het brengt u terug naar de basis, naar wie u bent. Gun uzelf 5 minuten op een gemakkelijke stoel, in stilte, met de ogen gesloten. Voel de voeten op de grond, de rug tegen de leuning, bewust van de houding waarin u zit. Vervolgens ademt u een paar keer diep in en uit. Stel uzelf dan de volgende 3 vragen:

Hoe voel ik me nu op dit moment?

Wat zijn er nu voor gedachten?

Wat voel ik in mijn lichaam?

Door deze 3 vragen open aan uzelf te stellen, leert u om werkelijk aanwezig te zijn. Iedere emotie, gedachte, gevoel mag er zijn. Juist door er aandacht aan te geven, geeft het ruimte, een gevoel van ontspanning. Gun uzelf die 5 minuten en kom thuis, bij uzelf.